KONTRAST

CZCIONKA

A+

A-

MAPA STRONY

BIPBIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ

Kontakt-ico

(33) 817 22 24

facebook youtube

Gotujemy pełną parą


W naszej szkole działa Kółko Kulinarne, które cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.

Dzięki zaangażowaniu i staraniom dyrekcji szkoły, która wykorzystała fundusze pozyskane w programie Laboratoria Przyszłości, wyposażyliśmy szkolny kącik kulinarny we wszystko co potrzebne do przygotowania smacznych i zdrowych potraw. Stworzyliśmy miejsce, gdzie uczniowie mogą rozwijać swoje zainteresowania i umiejętności kulinarne, planować , a następnie przyrządzać posiłki z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny, poznawać tradycyjne potrawy polskiej kuchni i kuchni innych narodów. Także kształtować umiejętności współdziałania i pracy w zespole, wzajemnego pomagania sobie. Uczyć się szacunku do swojej i innych pracy.

Zawsze zaczynamy od zapoznania się z wyposażeniem naszego kącika kulinarnego i bezpieczną obsługą piecyka, zmywarki, robota kuchennego, wyciskarki do soków, kuchenki mikrofalowej. Potem z przyniesionych przez uczniów produktów przyrządzamy coś atrakcyjnego, smacznego, zdrowego. To co się samemu przygotuje zawsze najlepiej smakuje. Naszymi degustatorami są obecne podczas popołudniowych zajęć panie sprzątaczki. Uczniowie chętnie je częstują i zawsze zbierają pochwały…

Przygotowujemy pyszne desery np. szaszłyki owocowe z czekoladą, babeczki z bitą śmietaną, szarlotkę z jabłkami prosto z ogrodu na gorąco, zapiekane banany z czekoladą. Wyciskamy soki warzywno-owocowe z jabłek, marchewki, pomarańczy. Uczymy się od specjalistów jak planować i przyrządzać różne potrawy.

Byliśmy z wizytą w naszej, szkolnej stołówce, gdzie nasza pani szefowa kuchni czyli pani Kasia i pani intendentka Alinka opowiadały nam o planowaniu jadłospisu zgodnie z normami zdrowego odżywiania, aby każdy młody organizm miał wszystkie potrzebne do zdrowego funkcjonowania składniki pokarmowe. Patrzyliśmy z podziwem na nowoczesne urządzenia jak piec konwekcyjny czy maszyna do obierania ziemniaków. Podziwialiśmy jak pięknie i czysto jest w naszej stołówce. Już wiemy, że ugotowanie codziennie czegoś smacznego, zdrowego dla ok. 350 uczniów to nie lada sztuka. A jeszcze trzeba mieć najlepszej jakości produkty, zmieścić się w wyznaczonym budżecie, pamiętać o higienie i czystości podczas pracy.

Byliśmy też na zaproszenie pani Agnieszki w „Jaworowym Zaciszu” , aby podziwiać pracę mistrzów kuchni. To wszystko się na pewno kiedyś w życiu przyda, bo czego się Jaś nie nauczy tego Jan nie będzie umiał!
M. Hawełek

Kalendarz Wydarzeń

>

<

Brak wydarzeń!


Programy i projekty
realizowane w szkole